שאלה:
שלום אודליה, לפני כחודשיים הבן של קרובת משפחה שלי נשכח באוטו ונפטר. מאז אני בחרדות איומות שזה ייקרה גם לי. שתביני, ההורים האלו מדהימים, מסורים ואוהבים. ואם זה קרה להם, למה שזה לא יקרה לי? אני מתחילה להיות אובססיבית לנושא, אם בעלי לוקח את הילדים אני מתקשרת אליו לוודא, ואם אני מסיעה, אני אומרת לו שייתקשר אלי לוודא.. אני לא סומכת על אף אחד. יש בי הרבה פחדים, וזה מכביד עלי. מה אפשר לעשות?
תשובה:
שלום לך יקרה.
ראשית, אני משתתפת בצערכם הגדול על האובדן הנורא. אין ספק כי אובדן טראגי שכזה עלול לגרום לפחדים ולחששות אצל הסובבים.
נראה שהפחד שציינת, הוא אחד הפחדים הכי גדולים שיש להורים. רק לא לשכוח ילד באוטו. אין ספק ששכחת ילד באוטו הוא הדבר הכי לא טבעי והכי קשה שיכול להיות. וממילא, כשזה קורה, אנו מבינים שהדבר הכי נוראי והכי לא הגיוני, יכול לקרות לכל אחד. ברגע אחד של היסח הדעת, של עומס וטרדות, הדבר היקר לנו ביותר עלול להיפגע.
ועם כל זאת, כדאי לדעת לנתב את הפחד, ולהפוך אותו מחרדות- ללקיחת אחריות. הפחד שאת חווה אינו יעיל. להפך. כמו שכתבת הפחד הוא רק מזיק ומכביד עליך. בכדי לשחרר אותך מהפחד, את תצטרכי לנווט אותו למעשים של אחריות, שהם בעז"ה יתנו לך מרגוע לנפש.
העולם שלנו מלא בסכנות שונות ומשונות. אך אם ניתן לעצמנו לשבת כל היום ולאוג- נאבד את החיים והשמחה. אי אפשר כל היום לחשוש ולהילחץ. זה לא מועיל, לא כדאי ואף מזיק לאיכות חיינו.
אל מול פחדים שכאלו כדאי להתמודד בשני כיוונים:
א- אמונה. לזכור ולהתחזק שהקב"ה משגיח עלינו. אוהב ודואג. חיינו מופקדים בידיו ואנו מאמינים שבורא עולם הוא טוב ומיטיב.
ב- לקיחת אחריות. כמו שציינתי קודם, הפחד נועד בכדי לעורר אותנו להיזהר.
הנה כמה רעיונות עבורך:
1. לעדכן את בן/בת הזוג- להרגיל את עצמנו, לשלוח הודעת עדכון לבן/בת הזוג, לאחר שכל הילדים הגיעו למוסדות. (וזו גם הזדמנות להוסיף כמה מילים טובות ליום נעים ומבורך).
2. עדכון מראש על היעדרות- שמעתי על הורה ששכח את ילדנו ברכב, והמטפלת התקשרה לאם להגיד שהילד לא הגיע, ובכך הילד ניצל! מדוע התקשרה המטפלת? כיוון שהאם נהגה לעדכן אותה מראש בכל פעם שהילד ייעדר. ומכיוון שלא קיבלה התראה על ההיעדרות, הבינה המטפלת שאולי קרה משהו, והתקשרה לברר. אפשר לאמץ גם את הרעיון הזה.
3. מוצץ- עוד רעיון ששמעתי מחברה הוא לשים מוצץ בתוך המחזיק מפתחות של הרכב. המוצץ מהווה תזכורת יעילה.
4. ילדים גדולים- עבור ילדים שכבר יכולים לצאת מהרכב לבד, כדאי ללמד אותם מה עושים במקרה שחלילה הם נשכחים/ננעלים באוטו.
אני מניחה שניתן למצוא עוד הרבה רעיונות וכלים, תבחרי כלי אחד או שנים שיכולים להיות יעילים ומרגיעים עבורך. עם זאת, אחרי שיזמת מעשים של זהירות ואחריות, זה הזמן להרפות. לבטוח בה’, ולהרגיע את הנפש.
הילדים שלך זקוקים לאמא רגועה ונינוחה. וגם את זקוקה לכך.
ובמידה ואת מרגישה שאינך מצליחה לעשות זאת, ייתכן וכדאי לפנות לסיוע ויעוץ אישי.
בהצלחה רבה!
אודליה.