לא רבים יודעים כי שכונת מוסררה בירושלים נקראה לפנים "חצר שטרויס". הנדיב שהקים אותה מכספו היה יהודי עשיר וירא-שמים, ר' שמואל שטראוס שמו. ר' שמואל התגורר בעיר קרלסרוה בגרמניה ומאחורי עושרו ונדיבות-לבו מסתתר סיפור נאה ומרגש.
לפרנסתו עסק ר' שמואל בניהול בנק קטן שהקים בעבורו חמיו הגביר, מיד לאחר נישואיו לבתו. הבנק של ר' שמואל עסק בעיקר בהחלפת כספים ובהשקעות מתונות.
כדי לנהל בנק באותה עת נדרשו שלושה דברים: רישיון מן הממשלה, קבלות רשמיות ו…חליפה בעלת שני כיסים לפחות, כדי לשכן בהם את כספי הפיקדונות. הבנק, כאמור, היה קטן, אך ר' שמואל התפרנס ממנו בכבוד ושמח בחלקו.
בוקר יום שישי אחד השתתף ר' שמואל בסעודת ברית-מילה, ולכבודה פשט מעליו את חליפת שני הכיסים והחליפה במעיל השבת. אחר-כך פנה להמשך עסקיו. בחצות היום חדל, כמנהגו, מכל ענייני הבנק. הוא פנה לביתו לסייע בהכנות הבית לקראת השבת הקרבה.
ומה הברירה האחרת? – הוסיף לטוות את חוטי מחשבתו – לצעוד לביתו תוך ידיעה שכל רגע ורגע הוא עובר ברגל גסה על איסורים חמורים?! וכי מה ערך יש לכסף מול ציווי ה', ואיזה טעם יהיה לחייו כאשר ידע כל ימיו כי כל מה שהשיג – בחטא בא לו?
כך הוסיף ר' שמואל לעמוד על עומדו, ברחובה של עיר, ולהתייסר. לפתע חש מין הארה העוברת כזרם בגופו ומציפה את מוחו וליבו בשמחה בלתי-מוסברת. כעבור חלקיק שנייה ידע את סודה – הוא כבר החליט. בתנועה זריזה פתח את כפתורי מעילו, הטה את כיסו הפנימי כלפי מטה והארנק השמן צנח בחבטה עמומה על הארץ. בעוד דקות אחדות ישתנו חייו של אחד מגויי קרלסרוה, עברה בו המחשבה.
מוצאי שבת בא. ר' שמואל הבדיל על הכוס, בירך על הנר והריח בבשמים. לאחר שבירך ברכה אחרונה על היין, ביקש מבני-משפחתו לשבת סביב השולחן. בני-הבית התיישבו דרוכים וסקרנים. הם הניחו שאולי כעת יבוא הפתרון לחידת התנהגותו המוזרה של אביהם.
הלם אחז באשתו ובילדיו של ר' שמואל כששמעו את שאירע בליל שבת. התרחיש שחזה ר' שמואל בשעה שעמד ברחוב והתייסר בלבטיו, צף בראשם של כל הסובבים. כמה זמן נותר עוד לחייהם השלווים? – שאלו את עצמם בליבם פנימה.
כעבור ימים אחדים הגיע לקרלסרוה שר האוצר של המחוז. הוא חיפש בנקאי נאמן להפקיד בידו סכום כסף נכבד. התושבים הפנו אותו אל ר' שמואל שטראוס, שנחשב בעיני כול איש אמין וישר כסרגל.
השמועה על בחירתו של שר האוצר המחוזי בבנק של ר' שמואל, עשתה לה כנפיים והביאה אל הבנק הקטן מפקידים ומשקיעים רבים. עד מהרה הגדיל 'בנק שטראוס' את היקף פעילותו ור' שמואל היה לאיש עשיר. מכספי רווחיו הרים ר' שמואל לבניית 'חצר שטרויס'.
(על-פי 'מאורות הדף היומי')