בית חב"ד גוש קטיף ניצן

ניצן. ת.ד. 10

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

לשרוד באוטוסטרדת המידע

לראות "סרט טוב" או לצפות בשיעור תורה מעניין? לגלוש לסתם אתר או לעיין במאמר יפה על פרשת השבוע? • כן, הטכנולוגיה מאפשרת לנו לחיות בנוחות רבה יותר ולעבוד ביתר יעילות, אולם האם אנחנו מבינים כיצד היא עושה את חיינו למשמעותיים יותר?

אנו חיים בעולם עתיר-מדע. ממש כל רגע במשך היום שלנו – בין אם אנחנו בבית, בעבודה או בדרך – מושפע מן הטכנולוגיה המודרנית. דור המחשב ומהפכת המידע העניקו לכולנו כוח עצום ויכולת להגיע כמעט לכל אחד בכל מקום ובכל זמן. כן, הטכנולוגיה מאפשרת לנו לחיות בנוחות רבה יותר ולעבוד ביתר יעילות, אולם האם אנחנו מבינים כיצד היא עושה את חיינו למשמעותיים יותר?

כשאנו מתחילים להעיף מבט בהשלכותיה מרחיקות הלכת, עשויה המהפכה הטכנולוגית ממש להמם אותנו. כדי להעריך אותה באמת ולהינות ממנה, עלינו להבין קודם כול מה פירוש הדבר מבחינת הגורל האישי והכלל-עולמי שלנו.

כשהוא לעצמו, המדע נייטרלי מבחינה מוסרית; הוא משתדל לצייד אותנו בתמונה אובייקטיבית של היקום הפיסי שלנו וכוחותיו הטבעיים, אולם אין הוא מסיק מסקנות באשר לאופן שבו עלינו להשתמש בכוחות האלה. אין הוא עוסק בטוב או ברע או בשאלות מוסר. במיטבו מודה המדע בגבולותיו ומכיר בכך שאין הוא הבסיס או צופן של הדוקטרינה המוסרית.

בטכנולוגיה, כמו בכל הכוחות האחרים בחיינו, אפשר להשתמש באופן בונה או באופן הרסני. התפתחויות כגון טלוויזיה, מחשבים, לייזרים, או תגליות בתחום האנרגיה הגרעינית, הרפואה והביולוגיה – כל אלה הן דוגמאות לניצול הכוחות האלוקיים המופיעים בטבע ולהבנתם. על האדם הוטל לנצל את המשאבים הללו כדי לעדן ולתרבת את העולם, ולעשות את הסביבה החומרית שלנו למשכן מתאים לרוחניות ולקדושה.

זכרו, אלוקים לא ברא את הלחם. הוא ברא את השמש והאדמה, את המים ואת זרעי התבואה. עלינו לזרוע את הזרעים, לקצור את החיטה, לטחון אותה לקמח, לערבב אותה במים ולאפות אותה. רק אז יהיה לנו לחם לאכול. האם אלוקים לא יכול באותה הקלות לתת לנו כיכר לחם שלמה ומוכנה? כמובן, אבל אנחנו שותפים ביקום; חיינו הם ביטוי לרצון חופשי ולא לתסריט שנקבע מראש. כל אחד מאיתנו יחליט אם להשתמש באדמה כדי להכין לחם או להניח לה שתהיה שדה בור.

אותו הדבר אמור בטכנולוגיה כולה. אלוקים יצר כוחות עצומים בתוך הטבע כדי שננצל אותם. אנו יכולים לבחור להסתנוור מן המוצג של הבמה, לראות את הטכנולוגיה רק כאמצעי בפני עצמו, ולהשתמש בה למטרות של הנאה, אגואיזם ואולי אפילו הרס, או שאנו יכולים לבחור להבין את העוצמה שמאחורי הקלעים, להבין מהיכן באמת באה העוצמה ולהשתמש בכוחות האלה ככלים שיסייעו לנו לחיות חיים משמעותיים יותר. הבחירה בידנו.

עוד מהמגזין

מערכת האתר

יכול לעניין אותך גם

השאירו תגובה