49 יום מאז שיצאנו ממצרים ציפינו לקבלת התורה תוך הכנה של עידון תכונותינו העצמיות לקראת יום ה-50 יום מתן תורה בהר סיני. את ההכנה עשינו על ידי ספירת העומר במשך 7 שבועות שהם 49 יום, כאשר כל שבוע מתקן את אחת המידות שלנו, כדי להגיע למתן תורה מזוככים.
גם היום אנו סופרים מידי שנה בשנה את ספירת העומר מפסח עד שבועות ומתבוננים במידותינו מתוך כוונה לשפר ולתקן את מידותינו.
מוגש וערוך מאת: המרצה והסופר הרב מנדי ערד
שבוע שלישי – מידת הנצח
החסד שבנצח – הנעת המנוע
תפקידה של מידת הנצח היא להיות נעולים למטרה.
זו מידה שמעניקה כח להתגבר ולנצח את החסמים הפנימיים, להתמודד עם פיתויים ולצלוח אתגרים. לנצח דחיינות ועצלות, חוסר הערכה עצמית ולנוע, אל הגשמת החלומות. כן, גם כאשר סל הרגשות שלנו לא שלם, לא מושלם.
החסד שבנצח מחדד את האהבה הנצחית והאמיתית: אהבה שלא תלויה בדבר, שלא מושפעת מתנודות מצבי הנפש.
יהודי של חסד שבנצח חי בתחושה שגם כאשר נראה שה' לא מאיר לו פנים, מן הסתם הוא ספון אי-שם במקום פנימי יותר בחיקו של הבורא. הוא מפנים שאם הוא לא רואה את אלוקים –הוא כנראה נמצא על כתפיו.
יחס (על) אנושי זה, מעורר גם יחס (על) אלוקי כזה ואהבתו הגלויה של בורא העולם מתעצמת אף היא כלפי מי שאוהב את הבורא, ולא רק את המתנות שהוא בורא.
החסד שבנצח מזכיר לנו שגם ניצחון, שעשוי לעבור דרך מלחמה, חייב להתחיל באהבה. כדי שהניצחון ביום שאחרי ההתמודדות, לא יהיה רגעי ובר חלוף – הוא חייב להיות מונע מסיבה אמיתית: מהרצון להעניק וליצור חיים.
🧩 האתגר היומי: להניע את המניע
1. כועסים? הדברים לא מסתדרים? התבוננו בתוארו של ה' בפסוק " ואנכי, הסתר אסתיר פני ביום ההוא". הביטו אל-על ואמרו 'תודה אלוקי שהנני בידך'.
2. הגיע הזמן לאהבה? עשו פעולה של אהבה טהורה, לבן/בת הזוג או לחברים, לילדים ולסביבה. העניקו, כמו פרח, בלי לצפות לתמורה. אהבו ללא שום מניע, או משאלת לב לרווח אישי. הוכיחו שאתם אוהבים את האדם ולא את מה שקיבלתם ממנו.
3. מתמודדים עם נוער מתמודד? הגבירו ווליום לרגישות שלכם אליהם. הוכיחו להם בהקשבה ובמעשים, שהאהבה שלכם אליהם שווה יותר, נצחית יותר ואמיתית יותר מה'אהבה' שהם מקווים לקבל בחוץ.
4. מישהו אהוב הגיב לכם בעקשנות? חייכו. אתם יודעים את הסוד האמיתי, שהוא פשוט עשיר במידת הנצח. הרעיפו עליו חסד ואהבה. הנצחנות שבו תתמוסס ותפנה את מקומה לניצחון מול האתגר האמיתי – לנצח את חסמיו.
5. התוכניות או העסקים לא מתקדמים? עצרו. שבו עם מי שמטרותיו ומטרת העסק שלכם צועדים יד ביד ונסו להתעמק בשאלה המהותית: מהו החזון שלי? לשם מה הקמתי את העסק או המשפחה, הרעיון או המשאלה. ודאו כי בסיסו של החזון – הוא חסד והפצת טוב. תתקשו להאמין עד כמה עבודה פנימית שלכם, תשנה את התמונה שסביבכם.
הרב מנחם מענדל ערד, סופר, מרצה ואיש חינוך.
לתגובות, הרצאות ויצירת קשר – 054-9194977